Urheiluvammat

Urheiluvammat

Riittävät uni ja lepo sekä monipuolinen ravinto ovat tärkeässä roolissa urheiluvammojen ehkäisyssä. Tehokkaat alkulämmittely ja loppujäähdyttely ovat osa järkevästi suunniteltua harjoittelua ja vähentävät merkittävästi vammautumisriskiä.

Akuutti vamma


Jos vamma kuitenkin sattuu, toteuta ensihoito alla olevien terveurheilija.fi sivuston ohjeiden mukaisesti. Jos vammautuneeseen raajaan ei voi varata, on syytä hakeutua lääkäriin samana päivänä. Ensisijaisesti suosittelemme Elisessä hakeutumista päivystyspisteisiin, joissa on ortopedi tai urheilulääkäripäivystys. Harrasteryhmien voimistelijoilla on seurassamme Voimisteluliiton Pohjolan Jumppaturvavakuutus. Kilpatasolla voimistelua harrastaville suosittelemme aina vakuutuksellista lisenssiä. Kun hakeudut vastaanotolle tapaturman vuoksi, pyydä lääkäriltä E-lausunto vakuutusyhtiötä varten. Näin saat omavastuun jälkeiset kulut takaisin vakuutusyhtiöltä.

Muu kipu tai oire


Jos voimistelijalla on pidempiaikainen oire tai kipu, toimitaan seuraavasti:

  • Voimisteilja tai vanhempi kertoo asiasta omalle valmentajalle
  • Valmentaja antaa voimistelijalle ohjeet miten harjoittelua kevennetään / muutetaan oire huomioiden
  • Jos oire edelleen jatkuu suositellaan käyntiä voimistelulajeihin perehtyneen fysioterapeutin ja / tai lääkärin vastaanotolla. Elisen yhteistyökumppanit tarjoavat voimistelijoille laadukasta diagnostiikka ja hoitoa. Pitkäaikainen yhteistyö Fysioksen (ent.Fysioterapia –konsultit) sekä lääkärikeskus Aavan lääkäreiden kanssa mahdollistaa asiantuntevan hoidon, jossa huomioidaan myös voimistelun vaatimukset ja tyyppivammat. Tarkemmat ohjeet vastaanoton varaamiseksi ja muut terveydenhuoltoon liittyvä neuvonta valmennuspäälliköltä laura.ahonen(at)elise.fi tai 040 73 33 903.


Aava Ortolääkäreiden kotisivut

Fysios kotisivut

Voimisteluliiton Terve Voimistelija sivulle pääset tästä