Kasva voimistelijaksi - liikunta

Varmista arkeesi riittävä kokonaisliikuntamäärä. Harrastustavoitteesta riippumatta:

 • jokaisen alle kouluikäisen tulisi liikkua vähintään 3 h päivässä
 • ala-asteikäiselle suositellaan 2 h päivässä ja
 • yläkoululaisille, lukiolaisille ja ammattikoululaisille vähintään 1 – 2 h päivittäin.

Mikäli kuulut valmennusryhmään, toivomme sinun varmistavan päivittäisen liikuntamääräsi olevan vähintään kolme tuntia päivässä. Urheilijoiden liikuntasuositus on yli 20 h viikossa.

Alle kouluikäisten suositukset ovat terveys- ja sosiaaliministeriön, opetushallituksen sekä Nuori Suomi ry:n tekemät (2005), ja kouluikäisten suositukset pohjautuvat Nuori Suomi ry:n kokoamiin asiantuntijaryhmän fyysisen aktiivisuuden suosituksiin (2008). Huippu- ja kilpaurheilun suositukset pohjautuvat Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu -selvitykseen ja suosituksiin.

Mikäli toteat viikkotuntimääräsi olevan liian matala, aloita liikunnan lisääminen maltillisesti. Jo 10 minuuttia lisää liikuntaa päivässä nostaa viikkotuntimäärää yli tunnilla. Rauhallinen aloitus auttaa kehoasi tottumaan lisääntyneeseen liikuntaan ja siten todennäköisesti jaksat paremmin pitää kiinni päätöksestäsi liikkua enemmän.

 1. Voisitko lisätä liikuntaa esimerkiksi kävelemällä päivähoitoon, kouluun, harjoituksiin tai vaikka yhden bussipysäkkivälin päivittäin?
 2. Voisitko kävellä reippaasti kaverin kanssa yhden välitunnin pihalla päivittäin - samallahan voisitte höpötellä päivän aiheet läpi?
 3. Voiko koulun pihalla pelailla välituntisin?

 4. Yritä keksiä mukavia liikuntatapoja – sellaisia, joista pidät.
  Talvella voi hiihtää, käydä pulkkamäessä tai luistelemassa.
  Kesällä voi uida, pelata pallopelejä, yleisurheilla.
  Kekseliäät pihaleikit ovat hauskoja läpi vuoden.
   

Entä milloin olet viimeksi käynyt lasten leikkikentällä?
Isommatkin voimistelijat voivat käydä testaamassa lasten leikkipuistoja ja keksiä erilaisia tapoja kiivetä, pyöriä, hyppiä ja ryömiä. Kaikki edellä mainitut auttavat kasvamaan paremmaksi voimistelijaksi. Oletko koskaan miettinyt, että voimistelutaidot kehittyvät myös muussa liikkumisessa?

 • istu keinuun, pyöritä se kierteelle, päästä irti -> teet juuri pyörimisharjoitusta
 • kävele varpailla puomia pitkin päästä päähän -> teet juuri tasapainoharjoitusta
 • hyppele puomin yli -> teet juuri ponnistusharjoitusta

Kuten huomaat, voimistelutaitoja voi kehittää monella eri tavalla. Jokainen kymmenminuuttinen lasketaan kokonaisliikuntamäärään mukaan – kerralla ei siis tarvitse leikkipuistossakaan kahta tuntia viettää. Ja usko pois: kun olet tottunut liikkumaan kolme tuntia päivässä, ei se edes enää tunnu paljolta!

Lue lisää liikunnasta:

Monipuolinen liikunta ja urheilu, Terve Urheilija
Arkiliikunta osana harjoituskokonaisuutta, Terve Urheilija
Liikuntataidot, Terve Koululainen